Rib-eye met cognac saus

  • Geplaatst op
  • 0
Rib-eye met cognac saus

Receptuur voor 1 persoon, mocht je dit voor meerdere mensen doen, van vermenigvuldig je de ingrediënten.


Voor dit recept kies je zelf welke groentes jij lekker vindt om te eten bij dit gerecht.

Ingrediënten:
- rib-eye steak
- 50 ml cognac
- 300 ml vleesfond
- 1 el mais zetmeel
- 1/2 sjalot
- tenen knoflook
- 2 takjes tijm
- peper en zout

Werkwijze:
1. Snij de sjalot in grove stukjes.  Plet de tenen knoflook (niet snijden alleen pletten) en zet al vast je pannetje vleesfond op voor later.
2. Verhit een klontje boter in een koekenpan.
3. Zweet de sjalot, knoflook en tijm in de boter.
4. Kruid de rib-eye aan beide kanten met zwarte peper en zout.
5. Voeg de rib-eye toe aan het sjalot, knoflook en tijm mengsel. Bak eerst 2 minuten aan één kant. Als de twee minuten om zijn, draai je hem om en voeg je een flinke klont boter toe.
6. Schep de gesmolten boter over het vlees tijdens dat het vlees bakt op de andere kant (ook voor 2 minuten)
7. Na 2 keer 2 minuten haal je de rib-eye uit de pan. Laat hem rusten onder aluminium folie. Dit doe je net zo lang als de bak tijd (minimaal 4 min in dit geval) 8. Terwijl je vlees rust, maak je de saus. Voeg de cognac toe aan de pan waar het vlees in gebakken is. Hier zit ook nog steeds de sjalot, knoflook en tijm in. De alcohol kun je laten verdampen. Ik vind het leuk om deze te flamberen! Schraap de aanbaksels los, dit is allemaal extra smaak!
9. Als de alcohol verdampt is voeg je de helft van het fond toe.
10. Meng 1 el maiszetmeel met de rest van het fond. Klop dit goed los, je mag geen klontjes meer zien.
11. Voeg dit mengsel toe aan de saus. Laat even inkoken en hier door een zeefje.
12. Om het gerecht af te maken kun je verschillende groentes gebruiken. Deze kies je zelf en maak je klaar. Snij het vlees in dikke plakken. Leg deze naast elkaar op het bord. Voeg de groentes toe, en laat daarbij je creativiteit helemaal los! Als laatst giet je de saus over het vlees heen voor een lekkere volle smaak.

EETSMAKELIJK!


Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.